Een SSL-certificaat. Heb ik dat nodig? Uitleg + tips!

Martin van der WalMKB, Online marketing, Optimalisatie, SEO, Veiligheid

SSL-Certificaat

Een SSL-certificaat. Je hebt er vast wel eens van gehoord. Maar wat is dat nou eigenlijk? En heb je dat nou echt nodig? Ook als je niets verkoopt via je website? In dit artikel beschrijf ik waarom het toch best wel heel nuttig is, en steeds belangrijker wordt.

Wat is een SSL-certificaat?

Een SSL-certificaat herken je aan het groene slotje of de groene adresbalk. Het geeft aan dat de website die jij bezoekt gebruik maakt van een beveiligde verbinding tussen de webserver en jouw browser. SSL staat voor Secure Socket Layer en zorgt ervoor dat vertrouwelijke informatie versleuteld wordt verzonden. Hierdoor kunnen gegevens niet zo makkelijk worden onderschept door kwaadwillenden.

Mijn website bevat geen vertrouwelijke gegevens

Natuurlijk bevat niet elke website vertrouwelijke gegevens zoals een webshop. Toch is het belangrijk om een SSL-certificaat te nemen. Het beveiligen van de verbinding tussen de webserver en browser heeft invloed op jouw score in zoekresultaten. Vooral Google let steeds meer op de veiligheid van een verbinding. Als je gebruik maakt van de Google Chrome browser zul je merken dat een onbeveiligde verbinding met een webserver, een foutmelding op kan leveren. Dat draagt natuurlijk niet bij aan een fijne gebruikerservaring voor jouw potentiële klanten. Dus ook als je een redelijk standaard website hebt met weinig speciale functionaliteiten, is het belangrijk om een SSL-certificaat in gebruik te nemen.

Hoe kom ik eraan?

In de meeste gevallen kun je bij je webhost een SSL-certificaat bestellen. Er zijn diverse certificaten. Afhankelijk van jouw website en het soort gegevens dat je verstrekt en verzend via jouw website, kun je een passend certificaat aanschaffen. In de basis kun je gebruik maken van een Single domain SSL certificaat. Sommige hosts bieden dit type certificaat zelfs gratis aan en verwerken dit in het hostingpakket. Een mooi voorbeeld hiervan is Antagonist. Biedt je webhosts dit niet standaard en gratis aan. Dan kan je host je hier verder bij helpen. Een uitgebreider certificaat kan op naam staan van de domeinhouder of op naam van je bedrijf. Dergelijke certificaten beginnen bij ongeveer € 2,00 per maand en kunnen oplopen tot € 20,00 per maand, afhankelijk van de specificaties.

Een SSL-certificaat hoeft dus niet heel duur te zijn. Daarnaast is het niet alleen nodig om gegevens beveiligd te verzenden, maar ook op je positie in Google te verbeteren (ook al is het effect minimaal). Daarnaast zie ik het vooral ook als een herkenningspunt voor klanten, waarmee je vertrouwen creëert en een professionele indruk achter laat. Heeft jouw website nog geen certificaat, maar denk je dat het wel nodig is? Neem contact met mij op, en ik zorg dat jouw website voortaan goed beveiligd is.

Over Martin van der Wal

Alweer bijna 10 jaar erg gepassioneerd over alles wat met internet marketing te maken heeft. Ik help graag de lokale ondernemers om het maximale uit het digitale tijdperk te halen met behulp van krachtige websites en ijzersterke online marketing strategieën.